FAQ

Ofte stilte spørsmål

Innenfor feltet camping kan det dukke opp flere ting som mange lurer på og stiller oss spørsmål om. Vi har derfor samlet opp og svart på en del av de ofte stilte spørsmålene vi får som kanskje kan være til hjelp for deg også!

hvilken oppvarming er det i campingvogner og bobiler?

Når det kommer til oppvarming av enhetene er det to typer å velge mellom. Det er truma luftbåren varme som er et varmesystem hvor varmluft blir transportert rundt gjennom rør. Alt etter hvilken modell du har så kan den kjøres på strøm eller gass, eller begge deler.

Den andre er ALDE vannbåren varme hvor kjøleveske varmes opp i en sentralfyr og sirkulerer rundt i vognen. Dette gir en jevn varme rundt i hele campingvognen eller bobilen.

hva fungerer i enheten ved fricamping?

Hva som fungerer i enheten ved fricamping varierer ut ifra hvilket varmeanlegg du har og om du har batteripakke.

Ved Truma luftbåren varme kan du fyre på gass, lys går på 12V, kjøleskap går på gass og vannpumpen går på 12V. Elektrisk gulvvarme går kun på 230V og vil ikke fungere på fricamping. Om du har varmtvann på fricamping vil variere ut ifra hvilken bereder du har, men som regel er denne kun på 230V. 

Ved Alde vannbåren varme kan du fyre på gass, gulvvarme på gass, kjøleskap på gass og varmtvann på gass også. Så skal du fricampe mye og spesielt på høst og vinter er vannbåren varme det optimale. 

hva er riktig dekktrykk?

Hva som er riktig dekktrykk varierer fra kjøretøy til kjøretøy så det lureste er å sjekke kjøretøyets instruksjonhefte for å være sikker. 

er det trygt å bruke gass?

Når det kommer til gassbruk i campingvogn eller bobil skal dette i utgangspunktet være trygt, men det er viktig å ha respekt for gass. Du skal derfor ikke utføre noe arbeid på gassanlegget selv, men overlate dette til autoriserte personer. Vi anbefaler alle våre kunder å få montert gassalarm i sine enheter og ta en gasstest annenhvert år.

hvor tung vogn eller bobil kan jeg kjøre?

Hvor tung campingvogn eller bobil du kan kjøre varierer ut i fra hvilket førerkorttype du har.

Med klasse B kan du kjøre en bobil med totalvekt på maks 3500kg.
Du kan trekke campingvogn med klasse B hvis bilen og tilhengeren ikke overskrider 3500kg. Men du må også sjekke hvor mye bilen har lov til å trekke. Det står i vognkortet til bilen.

Med førerkort klasse BE kan du kjøre en personbil og trekke en tilhenger med en tillatt totalvekt mellom 750 og 3500kg. Hvis bobilen veier over 3500kg, er det klasse C1 som gjelder opp til 7,5 tonn. 

På B klasse førerkort så er det totalvekt som gjelder, mens på BE så er det aktuell kjørevekt. Altså den vekten du vet campingvognen har. 

 

kan kjøleskapet stå på under kjøring?

Ja, det kan stå på under kjøring når du skal fra A til B. Det er da mest vanlig å kjøre dette på gass.

hva brukes i toalettet?

I toalettet på campingvogner og bobiler er det anbefalt å bruke sanitærveske for at det skal være med å løse opp og fjerne vond lukt. 

Har du egen tank til spylevannet er det anbefalt med rosa sanitærveske her.

Da kan du velge mellom flytende væske eller ferdig doserte «poser». Disse får du kjøpt hos oss og andre caravanforhandlere.

lades batteriet i campingvognen under kjøring?

Hvis du ønsker at batteriet i campingvognen skal lade under kjøring må det installeres en ladebooster. Uten dette er spenningen for lav til å lade batteriet. 

Jeg har fått belegg i vanntanken, hva gjør jeg?

Hvis det har oppstått et type belegg i vanntanken som for eksempel alger så finnes det eget middel for å rengjøre dette. Det er viktig å huske å tømme tanken etter bruk hver gang så det ikke blir stående vann i anlegget over lengre tid- da vil dette forekomme. Ved å bruke dette middelet: Fresh tank cleaner 2-4 ganger i året vil det være med å forebygge dette.

Hvordan tømmes vannanlegget?

Når det kommer til tømming av vannanlegget er det viktig å gjøre dette etter bruk når vognen eller bobilen skal stå en stund- og spesielt ved vinterlagring. Det varierer fra modell til modell hvor de ulike tappekranene for vannsystemet sitter og hvor mange det er så det må man undersøke i hver enkelt enhet. Det er viktig at disse tappekranene står åpne og at bryteren på  blandebatteriet står åpent mellom varmt og kaldt.

hva burde jeg velge av markise, fortelt med stenger og luftfylte telt?

Dette er et veldig vanskelig spørsmål å besvare da vi er individuelle og dette varierer fra person til person hva de foretrekker. Men spørsmålet er ofte hvor lenge man skal stå rolig om gangen, hvor stor plass man trenger og hvor enkelt det skal være å slå opp.

Fortelt med stenger er det som tar lengst tid, men er veldig solid. Dette kan være et greit alternativ hvis man skal stå over lengre tid. Både markise og luftfylte telt er lette å slå opp og passer godt hvis man liker å forflytte seg på kortere tid.

Jeg kjenner vond lukt fra avløpsrør og/eller spillvattenstank, hva gjør jeg?

Hvis det kommer vond lukt fra avløpsrør og/eller spillvattenstank er det ofte at det kan ligge igjen noe i rørene som trenger en vask. Det finnes eget middel for dette: Thetford Grey Water cleaner som er veldig fin og effektiv, eller så er det mange som bruker for eksempel zalo.

Hvilken frostvæske bruker jeg å fylle på ALDE ekspansjonstank?

Når du skal kjøpe mer frostvæske til å fylle på ekspansjosntanken ved ALDE vannbåren varme anbefaler vi å velge med «long life»- lasting, og sjekke om du har blå eller rød væske så du ikke blander disse.

Riktig mengde er at det skal være ca 1 cm over minimum når enheten er kald.

Trenger du finansiering?

Vi tilbyr finansiering via Santander